Daca intentionati sa folositi pavaj pentru aleea casei, si doriti sa utilizati materialul cel mai durabil, prima dumneavoastra optiune ar trebui să fie pavele din piatra cubica andezit. De fapt, un drum de acces din piatra cubica poate sta concura la fel de bine cu orice alt material de pavaj.Mai mult de atat, se creeaza un look de lume veche,un aspect unic pentru pentru aleile dumneavoastra, care poate adăuga într-adevăr farmec și valoare pentru o casă frumoasă. Folosita inca din antichitate, piatra din andezit a fost folosita intotdeauna ca pavaj la marile curti domnesti pe aleile castelelor si curtilor boieresti si a fost intotdeauna considerata un material nobil, folosit acolo unde se impunea o nota distinctiva.

Ce numim pavele piatră cubică?
Ce este piatra cubică andezit?

Pavele din piatra andezit sunt de obicei compuse din bucati de andezit, sau alte materiale bazaltice, taiate manual in cuburi cu laturi aproximativ egale. In vechime erau denumite uneori si bolovani. Andezitul este o piatra foarte grea. Acesta a fost folosit ca material de pavaj pentru drumuri si alei de secole, si multe dintre aceste drumuri de acces au rămas în serviciu pana in zilele noastre.

Pret piatra cubica andezitul?

Pavele din andezitul, sau pavelele din blocuri belgiene cum mai sunt numite in alte tari, nu sunt un material ieftin. Daca sunteti in cautarea unei solutii cu buget redus pentru curtea dumneavoastra, ar fi mai bine sa aveti in vedere alte materiale ca pavele din beton, pietris, beton sau asfalt. Dar dacă vrei un drum de acces durabil, atractiv si unic, pavajul din piatra de andezitul este alegerea “naturala”.

Ce argumente sunt pentru acest “pret piatra cubica andezitul”?

Andezitul este rezistent la pete, nu este afectat de tracerea timpului și nu se sparge sau crapa le fel ca cele mai multe alte materiale de pavaj. In timp daca puneti in balans urmatoarele: pret montaj pavaj, pret curatat pavaj, pret indreptat denivelari pavaj, pret inlocuit pavaj spart sau crapat veti constata ca in timp pretul pentru piatra cubica nu este atat de mare pe cat ati fi crezut.

Daca va place aspectul pietrei din andezitul in curtea sau gradina dumneavoastra dar nu va puteti permite sa utilizati pe deplin acest material, ati putea lua in considerare sa utilizati doar borduri din piatra cubica pentru aleile dumneavoastra sau sa inserati din loc in loc modele din piatra cubica din andezit in mijlocul aleii pavate cu alt material sau chiar in mijlocul gazonului.
Ce implica munca de intretinere pavaj din piatra cubica?

De ce este simplu si eficient sa intretii piatra cubica andezit?

Este bineinteles o intrebare fireasca in special ca tocmai am vorbit de balanta costurilor pavajului clasic si a pavajului din andezit. Aleile din piatra cubica andezit necesita putina intretinere. Maturarea sau aspirarea frunzelor si prafului este o operatiune care trebuie repetata mai des. In rest o spalare cu apa sau presiune de apa de doua ori pe an si indepartarea buruienilor sau altor plante nedorite care au crescut in zona lor sau printre cuburile de andezit.
Care este durata de viata pentru o alee din piatra cubica andezit?

O alee din andezit construita corect poate rezista in medie pana la 100 de ani. Poate fi utilizata in medie pana la trei generatii, construind astfel o astfel de alee faceti practic un cadou copiilor si nepotilor dumneavoastra. Odata cu trecerea timpului valoarea pietrei creste iar “finisajele” naturale pe care i le aduce natura nu fac altceva decat sa ii creasca valoarea si sa ii adauge un plus de rafinament.

Cum se monteaza o alee din andezit?
Materiale necesare montajului pietrei din andezit

Montajul pietrei nu este o munca usoara dar nu necesita cunostinte avansate sau utilaje specializate. Desigur puteti apela la o firma profesionista de montaj piatra cubica insa puteti sa o faceti si dumneavoastra daca sunteti pasionat de amenajarea propriei case. Modelele si formele in care puteti aranja blocurile de piatra sunt limitate doar de imaginatia dumneavoastra sau a designerului peisagist la care apelati.

Montajul pietrei se poate face fie intr-o sapa de ciment, cu mortar sau pur si simplu pe un pat de nisip. In funtie de traficul si presiunea pe care o veti aplica ulterior pe aceasta alee va trebui sa alegeti baza pe care aceasta o va avea.

Primul pas este trasarea formei viitoarei alei. Curatarea acesteia de plante sau alte corpuri si saparea in adancime a unui sant de aproximativ 15 cm este operatiunea urmatoare. La fel ca si la celelalte tipuri de pavaj si in cazul aleilor cu piatra din andezit bordurarea este foarte importanta. Dupa ce ati bordurat zona va trebui sa asezati “fundatia” pe care vor sta blocurile de andezit. Daca alegeti nisipul acesta trebuie foarte bine compactat. Urmatorul pas este asezarea blocurilor de piatra in forma sau formele dorite. La final blocurile sunt rostuite cu nisip pentru o stabilitate mai buna. Va putem oferi nisipuri speciale creeate din acelasi material ca si blocurile de piatra si avand aceiasi culoare pentru un aspect unitar.